Román-magyar fordítás

Román-magyar fordítás vállalatoknak

Vállalatok részére kínált román-magyar szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden román nyelvről magyar nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy román-magyar fordítás.

Román-magyar fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár román-magyar műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és román-magyar fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

Miért válasszon minket?

Cégünk 2004 óta nyújt megbízható nyelvi szolgáltatásokat vállalatoknak. Mintegy 150 szakfordítóval dolgozunk együtt rendszeresen, nagyszámú nyelven és témakörben gyors lebonyolítással és rugalmas ügyintézéssel.

Nyelvi szolgáltatásaink kiváló minősége érdekében fordítóirodánk ISO 9001-es auditált minőség­irányítási rendszert működtet. A rendszert 2010-ben vezettük be, auditálását az SGS tanúsító cég végzi.

Román nyelv: rövid áttekintés

Habár a neve árulkodó, sokan nem tudják, hogy a román nyelv (románul: limba română) az újlatin nyelvek közé tartozik. A keleti vulgáris latin (köz)nyelvből származik, amely magába olvasztotta a meghódított trákok és dákok nyelvét. A VII. századtól az ószláv nyelv gyakorolta a legnagyobb hatást a románra: ez a befolyás az egész középkor során folytatódott, hiszen az ószláv volt az ortodox egyház és a közigazgatás nyelve. A XVI. századig az írásbeliség csak óegyházi szláv nyelven, cirill betűk használatával létezett, az első irodalmi emlékek is így keletkeztek. Ezt követően kezdtek elszórtan megjelenni a latin betűs szövegek, majd egy ideig a kettő ötvözetéből készült vegyes ábécét alkalmazták. 1860-ban vezették be hivatalosan is a latin betűs írást.

A románra a környező szláv nyelvek, de a magyar, a török, a német és az újgörög is hatottak. A XIX. századtól meginduló társadalmi modernizációs folyamattal egyidejűleg a nyelvben „latinizálódás” volt megfigyelhető. Ennek során sok jövevényszót vettek át más újlatin nyelvekből, főleg a franciából és az olaszból, felváltva az azonos jelentésű, de szláv eredetű kifejezéseket.

A világon ma közel 30 millióan beszélik, és ebből mintegy 25 millió az anyanyelvi beszélők száma. Románián kívül a román hivatalos nyelv még a Moldovai Köztársaságban, az egyetlen ENSZ-tagállam által sem elismert Transznisztriában (ebben a két országban hívják moldáv vagy moldován nyelvnek is, de az eltérések csekélyek), valamint a Vajdaságban. Az EU és a Latin Unió hivatalos nyelve. Nagy számú (egymilliót is meghaladó) román anyanyelvű vendégmunkás él külföldön: leginkább Nyugat-Európában és Észak-Amerikában.

Magyarországon a romániai kapcsolatok és a román nyelv kiemelt fontosságúak az Erdélyben élő népes magyar kisebbséggel fennálló kapcsolatok okán. Hazánkban mintegy 8000 fős román nemzetiségű népesség él.

A román nyelv nyelvtana – valószínűleg a történelem során őt ért sokféle hatásnak köszönhetően – a többi újlatin nyelvéhez képest jóval összetettebb. Csak példaképpen néhány érdekesség:

gyakori tőhangváltások

a román nyelvtanban a következő esetek léteznek: alanyeset, birtokos eset, részeshatározó eset, tárgyeset és megszólító eset: az egyeztetésnek a nemen és számon kívül az esetre is ki kell terjednie

határozott névelő és a határozatlan névelő mellett birtokos névelő és melléknévi névelő is létezik

a hím- és a nőnem mellett a nyelv megkülönböztet semleges nemet is

a személyes névmásoknak a nemtől, számtól, esettől, pozíciótól függően sokféle alakja van

a többi újlatin nyelvhez képest van két sajátos karakter is a románban

Hogyan készülnek román-magyar fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden román-magyar munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége román nyelvről magyar nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres román-magyar projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló román nyelvű weboldalt vagy román sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő magyar fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi román-magyar szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott román-magyar szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi román szöveget tud lefordítani a kért magyar nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik román-magyar fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti román szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült magyar szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész magyar anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk román nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért magyar fordítást. A munkával olyan román-magyar szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind román, mind pedig magyar nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező román-magyar szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Tolmácsolási szolgáltatások

Román-magyar fordításaink mellett tolmácsolással is segíteni tudjuk vállalatát.

Kérjen ajánlatot!

Adatait bizalmasan kezeljük! Kérjük, hogy a * jelű mezőket mindenképpen töltse ki.-
Ha a fordítandó anyagok személyes adatokat is tartalmaznak, azt itt jelezheti nekünk. Személyes adatok feldolgozásával kapcsolatosan lásd Általános szerződési feltételeinket is.
A fordítandó anyagokban személyes adatok.
Megismertem, megértettem és elfogadom a TRM Kft. adatkezelésének részleteit, amelyek ide kattinva tekinthetők meg   *
          
További elérhetőségek
Iroda
Ha felkeresne bennünket, kérjük, előbb telefonáljon:
Telefon: +36-1-59-99-299
Fax: +36-1-59-99-298

TRM Kft.
1015 Budapest
Hattyú utca 14.
E-mail:
info@trmtranslations.hu
Közösségi média