Orosz-magyar fordítás

Orosz-magyar fordítás vállalatoknak

Vállalatok részére kínált orosz-magyar szakfordítási szolgáltatásainkat az ISO9001-es minőségirányítási rendszerünkben foglaltak szerint végezzük. Ennek értelmében minden orosz nyelvről magyar nyelvre dolgozó fordítónk sok éves tapasztalattal rendelkező szakember, aki a kimagasló nyelvismereten túlmenően szakterületi jártassággal is rendelkezik. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan lesz jó minőségű egy orosz-magyar fordítás.

Orosz-magyar fordításaink számos szakterületet lefednek: többek között gazdasági (például marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turisztika), jogi, pénzügyi, műszaki (többek között építőipar, gépészet, vegyipar, járműipar), informatikai, illetve tudományos szakfordításokkal, de akár orosz-magyar műfordítással is tudjuk segíteni cégük munkáját, és orosz-magyar fordításaink hitelesítésével is rendelkezésükre állunk.

Miért válasszon minket?

Cégünk 2004 óta nyújt megbízható nyelvi szolgáltatásokat vállalatoknak. Mintegy 150 szakfordítóval dolgozunk együtt rendszeresen, nagyszámú nyelven és témakörben gyors lebonyolítással és rugalmas ügyintézéssel.

Nyelvi szolgáltatásaink kiváló minősége érdekében fordítóirodánk ISO 9001-es auditált minőség­irányítási rendszert működtet. A rendszert 2010-ben vezettük be, auditálását az SGS tanúsító cég végzi.

Dióhéjban az orosz nyelvről

A cirill ábécét használó orosz nyelv a belarusz, az ukrán és a ruszin nyelvekkel együtt a keleti szláv nyelvek közé tartozik. Az orosz a világ legnagyobb nyelveinek egyike: mintegy 150 millió fő beszéli anyanyelvként (az Oroszországi Föderáció mellett Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban is hivatalos nyelv), és majdnem ugyanennyien második nyelvként.

Az Oroszországi Föderáció a területét tekintve a világ legnagyobb országa, népessége alapján pedig 2019-es adatok szerint a kilencedik helyet foglalja el. Hatalmas kiterjedése ellenére részben a televíziózás és a rádiózás hatásának köszönhetően nincsenek óriási eltérések a helyi nyelvjárások között. Az ország az idők során mindig jelentős hatást gyakorolt Európára, de megőrizte attól való elkülönülését is. A XX. századi történelem egyik főszereplője volt, Magyarország sorsának alakulására is nagyon nagy hatással bírt a Szovjetunió vezetője révén. A politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális összefonódások az élet minden területén jelen voltak, és az orosz jelentette hazánkban a legfontosabb idegen nyelvet. A rendszerváltás után egy időre csökkent ugyan a jelentősége, az utóbbi évtizedben azonban ismét dinamikus fejlődést mutatnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, különösképpen az energiaszektor és a beruházások területén. Ez magával vonja a nyelvi közvetítés iránti fokozott szükségletet is.

Hogyan készülnek orosz-magyar fordításaink?

Néhány kivételtől eltekintve minden orosz-magyar munka az ajánlatadással kezdődik.

Árajánlatunkban mindig törekszünk arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely révén cége orosz nyelvről magyar nyelvre készülő szakfordítását az Önnek megfelelő módon tudjuk összehangolni a büdzsére, a határidőre és a minőségre, minőségbiztosításra vonatkozó elképzelésekkel. Nem ritka, hogy többféle ajánlatot készítünk.

Kivételt azok az esetek képeznek, amikor vállalati ügyfeleinkkel kötött egyedi megállapodások alapján egy-egy projektet (ilyenek lehetnek például a hónapról hónapra felmerülő, rendszeres orosz-magyar projektek) külön árajánlat nélkül elkészítünk, esetenként úgy, hogy ügyfelünk beavatkozása nélkül is figyeljük a forrásként szolgáló orosz nyelvű weboldalt vagy orosz sajtóorgánumot, és az Önök által előre meghatározott időközönként készítjük el belőle a megfelelő magyar fordítást.

A határidőket illetően érdemes szem előtt tartani, hogy időt vesz igénybe a szövegek előkészítése (például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi fordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából, egyedi terminológia (azaz egyedi orosz-magyar szótár) elkészítése a fordítandó szöveghez). Az is fontos szempont, hogy egy gyakorlott orosz-magyar szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi orosz szöveget tud lefordítani a kért magyar nyelvre - ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan szükséges a szöveg egységesítése, mivel a fordításon egyszerre több fordító is dolgozik.

Időbe telik a kész fordítások igény szerinti véglegesítése is: az ellenőrzés, a lektorálás (amikor a kész fordítást egy másik orosz-magyar fordító is mondatról mondatra ellenőrzi, összhangban az ISO17100-as nemzetközi szabvány előírásaival), az egységesítés, a tördelés (mivel az eredeti orosz szöveg hossza valószínűleg eltér az elkészült magyar szöveg hosszától, az anyagok átnézésével biztosítható a megfelelő megjelenés), a formázás, a kért fájlformátum előállítása. Időigénye van a záradékolásnak is, amennyiben ez is szükséges vállalatuk számára - és időbe telik, ha a kész magyar anyagot nem e-mailen, hanem futárral kérik vissza.

A megrendelést követően ügyfelünk orosz nyelvű szövegéből elkészítjuk a kért magyar fordítást. A munkával olyan orosz-magyar szakfordítót bízunk meg, aki az adott témakörben, szaknyelvben járatos mind orosz, mind pedig magyar nyelven. Fontos tudni, hogy szigorú kiválasztási folyamataink és óvatos bevonási gyakorlatunk miatt csak nagyjából minden tizedik hozzánk jelentkező orosz-magyar szakfordító válik állandó partnerünkké. Ez az alapos szűrés vállalati partnereink érdekeit is védi.

Fordítási munkanyelveink

Tolmácsolás orosz nyelvről és orosz nyelvre

A TrM Fordítóiroda orosz fordítások mellett orosz tolmácsolással is segíteni tudja vállalatát.

Kérjen ajánlatot!

Adatait bizalmasan kezeljük! Kérjük, hogy a * jelű mezőket mindenképpen töltse ki.-
Ha a fordítandó anyagok személyes adatokat is tartalmaznak, azt itt jelezheti nekünk. Személyes adatok feldolgozásával kapcsolatosan lásd Általános szerződési feltételeinket is.
A fordítandó anyagokban személyes adatok.
Megismertem, megértettem és elfogadom a TRM Kft. adatkezelésének részleteit, amelyek ide kattinva tekinthetők meg   *
          
További elérhetőségek
Iroda
Ha felkeresne bennünket, kérjük, előbb telefonáljon:
Telefon: +36-1-59-99-299
Fax: +36-1-59-99-298

TRM Kft.
1015 Budapest
Hattyú utca 14.
E-mail:
info@trmtranslations.hu
Közösségi média