Bolgár szakfordítás

Miért válasszon minket?

Cégünk 2004 óta nyújt megbízható nyelvi szolgáltatásokat vállalatoknak. Mintegy 150 szakfordítóval dolgozunk együtt rendszeresen, nagyszámú nyelven és témakörben gyors lebonyolítással és rugalmas ügyintézéssel.

Nyelvi szolgáltatásaink kiváló minősége érdekében fordítóirodánk ISO 9001-es auditált minőség­irányítási rendszert működtet. A rendszert 2010-ben vezettük be, auditálását az SGS tanúsító cég végzi.

Bolgár szakfordítás

A bolgár nyelv az indoeurópai nyelvcsaládon belül a délszláv nyelvek egyike, legközelebbi nyelvrokona a macedón. A világon mintegy 10 millió ember beszél bolgárul, amelyből 7 millió főnek ez az anyanyelve. Jelentős kisebbség él a következő országokban: Görögország, Szerbia, Moldvai Köztársaság, Románia, Törökország és Ukrajna. 2007 óta a bolgár az EU második olyan hivatalos nyelve, amely nem latin betűs ábécét használ (a görög mellett.

A mai bolgár ábécé 30, nagyrészt a görög ábécéből átvett betűből áll, ugyanakkor észrevehető az erős orosz hatás is a nyelvben, hangzása is hasonlóan erőteljes. Alapvetően két fő nyelvjárása van: a keleti (a mai Bulgária területének 80%-a ebbe a főcsoportba esik), illetve a nyugati nyelvjárás (ide tartozik Szófia). Ezek ötvözetéből jött létre a bolgár irodalmi nyelv. A nyelv egyik sajátossága, hogy szinte teljesen hiányzik belőle a névszóragozás és ma használatos formájában tulajdonképpen csak 2 esetet különböztet meg (nominativus, vocativus). Az viszont nem könnyíti meg a bolgár nyelvet tanulók helyzetét, hogy a nyelv 5 igemódot és 9 igeidőt használ.

Bár a magyar és a bolgár nyelv sok szempontból nagyon különböző, mégis folyamatosan nő a két nyelv közötti közvetítés igénye. Gazdasági szempontból fontos kapcsolatok épültek az utóbbi néhány évben a két ország között. Magyarország és Bulgária kereskedelmi forgalma 2018-ban meghaladta a másfél milliárd eurót.

A TrM Fordítóiroda munkatársai az Ön segítségére lehetnek vállalata bolgár nyelvű fordításai terén, legyen szó magyar-bolgár, bolgár-magyar, angol-bolgár vagy bolgár-angol fordításról, esetleg tolmácsolásról.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Minden esetben a feladat részletei alapján tudunk pontos és végleges árat képezni Önöknek. Ennek érdekében kérjük, lépjen velünk kapcsolatba

Bolgár szakfordítás: szakterületeink

Bolgár szakfordítások terén a TrM Fordítóiroda a teljesség igénye nélkül az alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában):

gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, bolgár jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti bolgár szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles fordítás: tudjon meg többet!!

Sürgős bolgár szakfordítások

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős bolgár szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Gyors szakfordítást keres? Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú bolgár szakfordítóval dolgozunk.

Mire ügyeljek sürgős bolgár szakfordításaimmal kapcsolatban? Sürgős bolgár szakfordítások esetén érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például:

a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása

a korábbi szakfordítási előzmények (ha vannak) elemzése az új szöveg szempontjából

egyedi bolgár terminológia (azaz egyedi szótár) készítése a szakfordításra kerülő szöveghez

egy igen tapasztalt bolgár szakfordító megbízhatóan napi 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani

ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több bolgár szakfordító dolgozik

Időbe telik a kész bolgár fordítások véglegesítése is:

ellenőrzés

igény szerint lektorálás (a szakfordítást egy másik bolgár szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja)

egységesítés

tördelés (hiszen a forrásszöveg és a kész szöveg hossza általában eltér), formázás, a kért formátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, DTP.

igény szerinti záradékolás, hitelesítés

ha a fájlt nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a szakfordítás, illetve hiteles fordítás elkészülte után

Fordítási munkanyelveink

Bolgár tolmácsolás

Bolgár fordításon túl bolgár tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Kérjen ajánlatot bolgár szakfordításra!

Adatait bizalmasan kezeljük! Kérjük, hogy a * jelű mezőket mindenképpen töltse ki.-
Ha a fordítandó anyagok személyes adatokat is tartalmaznak, azt itt jelezheti nekünk. Személyes adatok feldolgozásával kapcsolatosan lásd Általános szerződési feltételeinket is.
A fordítandó anyagokban személyes adatok.
Megismertem, megértettem és elfogadom a TRM Kft. adatkezelésének részleteit, amelyek ide kattinva tekinthetők meg   *
          
További elérhetőségek
Iroda
Ha felkeresne bennünket, kérjük, előbb telefonáljon:
Telefon: +36-1-59-99-299
Fax: +36-1-59-99-298

TRM Kft.
1015 Budapest
Hattyú utca 14.
E-mail:
info@trmtranslations.hu
Közösségi média